Tuesday, December 29, 2015

Melawat Syurga Selama 3 Jam


PART 1 [DOWNLOAD]
PART 2 [DOWNLOAD]
PART 3 [DOWNLOAD]

— Lecture disampaikan oleh Imam Anwar Al-Awlaki.

Sunday, December 13, 2015

That's My Brother!

Copy-pasted from my brother's Facebook (perkongsian Julai lalu):

-Begin Quote-

[TRAGEDI SAHUR]

Pagi tadi saya dan zaujah meng'up'kan selera mengada-ngada untuk bersahur di Encik Kepci di pantai terkemuka Kuantan, Teluk Chempedak.

Seperti biasa sama ada Ramadhan atau tidak, TC dipenuhi golongan pelbagai usia majoritasnya anak muda, malah ramai juga pelajar-pelajar sekolah (without parents)...

Selesai sahur, berdating ambil angin pantai sekitar 5.40 pagi (dah masuk subuh), ternampak sekumpulan anak muda masih sedang 'bersahur' maggi cup & rokok elektronik. Ada lelaki, ada perempuan.

On the way lalu kali ke-2, jam 6 pagi, mereka masih lagi 'bersahur'. Saya dan zaujah dalam senyuman memberitahu, "Dik...Dah subuh dah"
Seorang adik lelaki jawab, "Eh, ye ke kak. Dah ni yang tengah makan ni macamana?"

Kami jawab, "Habiskan yang dalam mulut tu je :D"

"Eh, bbazzir la nanti", jawab adik tu gelak-gelak dan kawan-kawan yang lain hanya senyum.
Kami pun berlalu. Tegur sekadar mungkin mereka tidak perasan waktu subuh sudah masuk. Mungkin tak seorang pun antara mereka memakai jam.

Dan sekiranya mereka tahu sekalipun, mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik daripada keluarga & guru.

Kami tidak ada rasa jijik & geli dengan golongan adik-adik tadi..kerana yang bermain dalam fikiran hanyalah...

"Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Jika golongan ibu bapa yang sudah 'besar' dan sudah banyak makan asam garam hanya mendabik dada dengan ego yang tidak berkesudahan, maka sama-samalah kita mulakan dari rebung yang insyaAllah masih ada harapan tinggi untuk dilentur :D

Sentiasa terkesan dengan tagline Tuan Muhammad Rizal M, 'Fasilitator juga dai'e'. Ya, dakwah banyak cara & cabangnya :D

Jom!

-End Quote-



فَذَكِّرْ إِنَّما أَنْتَ مُذَكِّرٌ
Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya KAMU HANYALAH orang yang memberi peringatan. [Al-Qur'an, 88:21]



...فَإِنْ أَعْرَضُوا فَما أَرْسَلْناكَ عَلَيْهِمْ حَفيظاً إِنْ عَلَيْكَ إِلاَّ الْبَلاغُ
Oleh itu, jika mereka berpaling ingkar, MAKA KAMI TIDAK MENGUTUSMU (wahai Muhammad) SEBAGAI PENGAWAS TERHADAP MEREKA; tugasmu tidak lain hanyalah menyampaikan... [Al-Qur'an, 42:48]



قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ عَمِيَ فَعَلَيْها وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ
(Katakanlah wahai Muhammad): Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil dan bukti) dari Tuhan kamu; oleh itu sesiapa melihat (kebenaran itu serta menerimanya) maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa buta (dan enggan menerimanya) maka bahayanya tertimpalah ke atas dirinya sendiri dan TIADALAH AKU BERKEWAJIPAN MENJAGA DAN MENGAWASI KAMU. [Al-Qur'an, 6:104]



وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفيظٍ...
...DAN AKU BUKANLAH ORANG YANG MENJAGA DAN MENGAWAS PERBUATAN KAMU. [Al-Qur'an, 11:86]



P/S: Seperkara lagi. Dalam ayat Al-Qur'an [6:104] di atas, kalian dapat lihat bahawa: yang bertanggungjawab terhadap perbuatan dirinya adalah mereka yang TELAH DATANG KEPADANYA KETERANGAN DARI TUHAN. i.e. bukan golongan jahil.

Jadi tumpukan juga perhatian kepada ayat adik saya: "Mungkin pemahaman & pendidikan mereka tidak sama dengan sebahagian kita yang, alhamdulillah, menerima pendidikan agama yang baik". Jadi janganlah kita terlalu bersikap judgmental terhadap mereka yang jahil.

Bagi pendakwah yang judgmental, ini ayat untuk kalian:



وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ أَطيعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَإِنَّما عَلى‏ رَسُولِنَا الْبَلاغُ الْمُبينُ
Dan ta'atlah kepada Allah dan ta'atlah kepada Rasul-Nya, jika kamu berpaling, sesungguhnya kewajiban Rasul Kami hanyalah menyampaikan (amanat Allah) DENGAN TERANG. [Qur’an. 64:12]



Emphasisnya adalah pada frasa "DENGAN TERANG", "AL-MUBEEN". Jadi sebelum kalian memarahi golongan jahil, fikirkanlah terlebih dahulu tanggungjawab kalian menyampaikan amanat Allah DENGAN TERANG.

Atau bak kata adik saya, "Adakah dakwah yang kita semua sama-sama sampaikan (semua jemaah, semua golongan) sentiasa canang & uar-uarkan benar-benar tercapai matlamatnya & targetnya."

Sunday, September 13, 2015

Buat Yang Datang Mencari Aku

Salaam.

Buat kawan-kawan lama aku, terutama kawan-kawan UTMKL. Kalau korang ada datang cari aku, pertama sekali, thank you. Dan kedua, how are you.

Ketiga, korang pun semua dekat 30 dah. Aku pun alhamdulillah, dari segi pemikiran dan emosi, ada kemajuan. Sekurang-kurangnya dah tak emo macam dulu, alhamdulillah. Boleh kata dah matang lah jugak. So kalau aku cakap benda yang aku akan cakap ni, aku rasa korang pun dapat faham je. Won't deem it 'bizarre'. Sebab kita, insha Allah, sama-sama dah matang, kan?

So.

Aku 'tak berhubung' (atau dalam BI: "not being connected" dan bukannya "don't contact" - i.e. Takda korang dalam frenlist & tak follow korang - i.e. Tak menghubungkan diri dengan korang) dekat Facebook @ Twitter, adalah kerana aku rasa 'environment' yang aku idamkan, tidak sama dengan 'environment' yang sedang korang 'diami' sekarang. Maksud aku, persekitaran Facebook & persekitaran Twitter tu lah.

Kita semua tahu, antara budaya masyarakat kita orang Malaysia adalah... suka merungut. As if merungut tu adalah hobi sampingan kita; and some even have it as their ONLY hobby *innaa lillah.* So even dekat FB & Tweety bird sekalipun, itulah jugak yang kita dok buat. Merungut, merungut, dan merungut.

And then antara habit sesetengah kita pulak, suka share bahan perkongsian yang....emmm... yang bersifat pseudo-intellectual & sensation-seeking & suka menkondem orang.. (and sometimes they even sound religious. so ia memancarkan sinar aura palsu "aku sedang berdakwah wahai kawan-kawan!". padahal hakikatnya ....emmm... let's just say it's too cetek to be dakwah, like this one: [THIS ONE])

And then ada sesetengah kita pulak suka bercakap mengenai politik dan ekonomi seolah-olah kitalah expert, mengalahkan actual politicians and economists. And worse, lazimkan kata-kata kesat dan sarcasm dalam mengkritik orang yang punya pandangan berbeza.

The list can go on and on. But you get my point.

How negative! Kalau korang dapat stay positive dalam persekitaran macam tu, good for you. Tapi AKU, aku tak boleh. Aku ni jenis yang terlalu mudah terpengaruh dengan persekitaran. So now you guys can connect the dots. Sebab tu aku jauhkan diri dari persekitaran tu.

Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang lebih positif dan lebih akademik (by academic, I mean: info-info yang dikongsikan bersifat authentic + tidak emosi). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang matang dan tenang even bila ada 2 orang berbeza pendapat. Persekitaran yang bebas dari sarcasm dan budaya perbodohkan orang lain, even dalam 'mempromosi' kebaikan. Aku tak gemar tengok orang yang promote kebaikan dengan cara perbodohkan orang lain (like, promote pemakaian tudung dengan cara perbodohkan orang yang tak pakai tudung; promote amalan baca quran dengan cara perlekehkan orang yang tak baca / jarang baca quran). Persekitaran yang aku idamkan adalah persekitaran yang setiap individu berlumba-lumba, bersaing melakukan kebajikan dan berebut mendapatkan pahala. Persekitaran yang penuh dengan compassion & love. Persekitaran yang setiap individu sopan dan beradab.

Dan... alhamdulillah Allah SWT telahpun temukan aku dengan environment macam tu pada 2 tahun lepas. (btw, sebab tu aku terus ghaib dari pandangan mata korang sejak 2 tahun lepas).

Apa yang aku nak sampaikan melalui entry ni adalah: Aku jauhkan diri 'dari korang' tu bukanlah kerana aku bencikan korang. Dan hakikatnya aku sebenarnya nak jauhkan diri 'dari persekitaran korang' dan bukannya 'dari korang'.

Dan aku cari persekitaran baru tu adalah kerana, as I said before, aku ni mudah terpengaruh. So aku NAK TERPENGARUH dengan environment yang positif. Sebab tu aku berpindah ke environment IDAMAN.

So..... tu je yang aku nak cakap. Thank you sudi baca sampai habis. Wassalaam :)

Ps: You guys do know that the term 'unfriend' that's used on Facebook is kind of problematic right? As if Facebook is the only means that human beings can use to bond with their friends. As if bila kita nak berpisah dari seseorang di alam Facebook (atas faktor tertentu), kita kena declare bahawa "korang ni bukan lagi kawan aku" (coz you see, we're UNfriending people). As if friendship can never exist without Facebook's 'friend'-ship.

Pps: I do miss chatting with you guys.

Ppps: Korang semua pernah dengar kisah taubat pembunuh 100 nyawa, kan? Hadith. And in that hadith, what did that scholar asked that 'pembunuh' to do? Dia suruh pembunuh tu 'berpindah ke tempat baru', ke persekitaran baru, kan? Guess why. :)

Friday, June 19, 2015

10 FOR 20 AT 40 [TEN PIECES OF ADVICE I’D GIVE TO MY TWENTY-YEAR OLD SELF NOW THAT I’M FORTY] - by Sh. Yasir Qadhi

[Copy-pasted from MuslimMatters.org]

Forty is a special age. It's the quintessential age of mid-life. It's older than 'young', but younger than 'old'. It's an age where one has typically finished jumping all the hoops that society and education and starting a family require, and where one now looks forward to thinking about the major accomplishments of life, and the legacy that one wishes to leave.

The Qur'an mentions forty as the age of reaching full maturity: “Until, when (man) reaches his maturity (ashudd), and reaches forty years of age, he says, 'O My Lord! Allow me to thank the blessings that you have bestowed on me, and on my parents, and that I perform good deeds that are pleasing to you, and make my children righteous as well. Truly, I repent unto You, and are of those who submit totally to you” [Ahqāf; 15].

No wonder, then, that our Prophet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) actually began receiving inspiration and preaching his message at the age of forty. For forty years, he was merely being prepared for the real purpose of his mission: the call to Allah.

This is the year that I reach that important milestone of life. I do not know what the future holds for me, although of course I have my visions and plans. But it seems fitting for me to pause and reflect upon the last four decades of my life, and ponder over its ups and downs.

I remember vividly many of my thoughts and emotions when I was twenty. It was exactly twenty years ago that I graduated from the University of Houston, and left for the Islamic University of Madinah, beginning a new phase of my life. I began thinking, “If I could, somehow, give my younger self some advice; if I could address the young man of twenty, now that I am forty, and hope that he would listen to my advice, what would I tell him?”

These are the top ten things that came to mind. I hope those of you who are still in their twenties (and perhaps some of you who are older!) will benefit from it.

1) Don't be so certain about your opinions and views.

Arrogance and cockiness define teenage years, and a young man (or woman) at twenty really is just a teenager, plus one. Views about how to live, about interpretations of religion, about how you would do things differently than everyone else in the world – those views typically stem from a naïve and inexperienced view of the world. You will realize that over-enthusiasm and strongly held opinions are the quintessential signs of being young. Don't judge others who disagree with your views too harshly: you just might find yourself holding those same views a few years or decades down the line!

2) The most important source of practical knowledge is life itself.

Continuing from the last point, realize that the single greatest source of wisdom is learnt by living life itself. No matter how many lectures you attend, or books you read, or how deeply you contemplate or think, nothing substitutes the wisdom gained from simply experiencing the world around you. In order to be a good spouse, you need to learn to navigate the ups and down of a marriage. In order to be a good parent, you need to have your own children and learn to take care of them throughout their stages of childhood. In order to be a good human, you need to experience the good and bad of humanity.

'Facts' from books are great, but they must be shaped and seasoned and tested on the playground of life. Appreciate that you might not be in the best shape to judge everything, especially since you might not have experienced those things before. Through experience, and trial and error, one's methods for dealing with all types of problems are refined.

A corollary of this piece of advice (and if I had more than ten in this list, this would be number eleven) is: Respect and benefit from those older than you. Perhaps you know more than an elder about a certain matter (or, to phrase it more precisely: perhaps you think you know more than them about a certain matter), but no matter how knowledgeable you are about quantum mechanics, or investigating sahih hadiths, or understanding the latest psychological theories from your textbooks, you simply cannot match the wisdom of your grandmother when it comes to navigating the intricacies of human interactions and raw emotions.

Thursday, June 18, 2015

Reminiscing My SMTG Days

Bismillah. Salaam.

Selamat Tahun Baru yalls.

Aku teringin nak update blog sebenaunya... Tapi oleh kerana daku super tidak mengetahui tentang apa harus ku apdeti.... Super tiada apa untuk diceritakan... So....

Bee tee doubleU... Biasanya setiap akhir tahun, aku akan karang entry "Summary of 201X" kan? Tapi siriyusly, "Tahun 2015" aku super tidak berbaloi untuk di-summarize... So aku tak akan buat entry summary untuk 2015.

Sebagai ganti(?), aku nak super kongsi pengalaman persekolahan aku dulu lah ye.
Sekolah Menengah Teknik Gombak menurut memori aku

Harini aku akan bawak korang semua melawat dunia SMTG AKU! Dunia SMTG yang ada dalam kepala aku! Bukan SMTG sebenar okeh. Dunia memori aku.

Dunia sekolah yang besau & majestic.

Tapi kalau bukan 'menurut memori aku' pun, SMTG ni memang kira dalam kategori sekolah yang agak besau..... kot?

Besau tak besau, yang membuatkan suasananya menjadi 'majestic' di mata aku adalah jumlah tangganya yang perlu diharungi!! Jalan sikit confront tangga. Jalan sikit confront tangga. Almaklum sekolah yang dibina atas kawasan bukauan, dekat tepi highway.... I super loike!! I loike all the tanggas & I loike the highway in the background. Dari dorm aku pun boleh nampak highway berlatarbelakangkan bukauan. Malam-malam sangat romantic okeh!! Lampu oren highway tu mencipta suasana romantik.

But heh, Pacik Apis. Jangan kelam-kabut please. Mari ceritakan satu demi satu please. Mengikut kronologi. Okeh? Yarghh.

____________________


Mari ceritakan dulu kisah kemasukan aku ke SMTG.

Lepas PMR, kononnya aku dah tetapkan cita-cita nak jadi arkitek. That's why Teknik menjadi pilihan (instead of meneruskan sekolah agama - And I know, much can be said about this, but for the purpose of this entry, mari abaikan detail situ).

And why specifically "Gombak", padahal dekat Sungai Buloh pun ade je teknik, adalah kerana parents aku syorkan Teknik Gombak. Kata mom "Dekat dengan tempat kerja ayah (UIA Gombak), jadi senang nak visit". Hahah. Memang betul-betul dekat pun.

So sebelum masuk SMTG ni pun, dah banyak kali aku penah lalu tepi dia masa ikut ayahanda gi tempat kerja. Dan setiap kalinya, I go, "Cantiknya bangunan ni (tambah-tambah masa tu buildings baru siap). Sekolah ke? Besarnya", gitu. And later on, I come to know that that is Sekolah Menengah Teknik Gombak. "Wow. Sekolah rupanya. Mesti best siapa dapat sekolah sini..." - not knowing that aku pun bakal jadi student situ.

... So bila parents aku syorkan 'Teknik Gombak' tu, memang laju je lah aku menge-yes-kannya! "Warghh! Aku pun dapat jadi penghuni castle tu!" Alhamdulillah!

___________________


Hari Pendaftaran

Meriah! Macam ada pesta! Dekat gate depan, kedatangan pelajau baru disambut oleh abam-abam & akak-akak pengawas dengan senyuman. Walaaa.

Then lalui procedure tipikal pendaftaran. Dekat kelas & dewan makan.

Jujurnya, aku sebagai seorang ex budak sekolah agama, masa hari pertama tu, warghhh, telah mengalami culture shock dengan shock bermagnitud 7! Bila tengok perangai bebudak pompuan masing-masing 'liar' (berbanding pompuan sekolah aku sebelum tu), I was like, "Ishhh". Then bila nampak tudung cikgu aku nipis bebenau sampai boleh nampak rambut di bawahnya, I was like, "Sama macam tak pakai tudung!!".. Hargh. Tipikal budak sekolah agama lah tu kan. Cara ustaz & ustazah sekolah agama mengajar kita "what's wrong & right" (sambil demonize contoh-contoh yang buruk) membuatkan kita masing-masing jadi judgmental... kan? Membuat kita jadi suka demonize orang-orang yang kurang religious.
Sidenote: No doubt, approach para ustaz & ustazah
'mengajar nilai baik & buruk' mungkin boleh diperbaiki,
tapi papepun, aku still sayam semua ustaz ustazah aku!
Tanpa mereka, sungguh, tiadalah daku pada hari ini!
I mean it.

Kembali kepada cerita culture shock tadi. Bukan aku je yang mengalami culture shock. Bahkan ayahanda daku jua. He was like, "Mat saleh pon register anak sini?!..." Hahah. *yang ni tak berapa nak 'culture' sangat kot shock dia... tapi still shock*

Muka budak tu memang mat saleh, rambut pun perang, tapi speaking Melayu macam biasa je. And op coz, a Muslim.

Perangai budak tu agak... agak liar tbh. So awal-awal, aku tak berapa nak gemar budak tu. Tapi few weeks later, time prep malam, ada sekali tu, dia dengan memember dia datang buat kacau dekat kelas aku. Dok berhuha tak tentu arah. So aku dok jeling dia dengan jelingan tak puas hati. Bila dia pasan jelingan aku, dia balas balik jelingan tu.. Bertentang mata lelama. Pastu dia datang dok sebelah aku & start tanya nama bagai & then start mengorat aku!! Bwahahaha!! Tahapa-hapa sungguh! Rupanya dia tu memang openly gay. Aku baru tau time tu. Then member dia tanya, "Wei Harith, ko bukan dah ada Husni ke?", he goes "Dah busuk", then "Meor?", blablabla... so on and so forth... Boy, that escalated quickly... Tsk tsk tsk.
Tapi gay tak gay, sejak dia beri layanan baik kat aku tu, aku pon terus jadi okay dengan dia. Hahah. Policy aku zaman sekolah dulu memang sempoi: Sapa baik dengan aku, aku baik dengan dia. Siapa gengster dengan aku, aku gengster dengan dia. *The latter is very childish, I know*

_________________


Kenalan Zaman Sekolah

Pastu aku jalani kehidupan sekolah macam bebudak sekolah biasa..... Well not really. Zaman sekolah dulu perangai aku ni sangat kesquirrelan. So by the grace & mercy of Allah, aku dapat bekawan dengan semua orang, alhamdulillah. So walaupun aku takde pegang apa-apa jawatan, tapi bilangan kenalan aku, maa shaa Allah, aku rasa satu sekolah pun kenal aku kot? Sampaikan kekadang orang yang aku tak kenal pun tegur aku, "Alhafis~". Dah macam celebrity ha XD Hahah. So dari segi tu, rasanya aku ni tak berapa nak 'macam budak sekolah biasa'.

Bee tee doubleU... Antara panggilan aku yang paling common zaman SMTG dulu adalah "Alhafis".... Sebab batch aku dulu terlampau ramai budak bernama "Hafiz". So bagi membantu orang membezakan antara setiap Hafi(d)zs, terpaksolah kami dipanggil dengan panggilan yang..... yang tak Apis.. Dekat kelas aku je pun dah ada 2 orang Hafidz (termasuk aku). So awal-awal dulu, guru kelas aku penah suggest, "Apa kata sorang kita panggil Hafiz The First, sorang lagi Hafiz The Second". Bwahahaha! Ingat kitorang ni robot ape?! XD Tapi suggestion tu tak diterima pakai pun. Last-last aku dipanggil "Alhafis" dan sorang lagi "Imam".

Then bila naik form 5, cikgu Fizik aku tolong establish nickname yang lebih singkat untuk aku, "Al". Bila sekali cikgu tu panggil aku macamtu, aku & bebudak kelas aku semua rasa panggilan tu 'masuk' dengan aku, so lepas tu terus lekat jadi nick. Ahha.

Masa awal form 4 dulu ada lagi satu nickname: "Comel", nickname yang diberikan oleh seorang abam senior blockmate asrama. - Masa time prep, aku dok sembang ngan kengkawan aku. Abam tu dok usha keadaan aku yang sedang bersembang & sedang gelak-gelak. Pastu abam tu kata aku ni comel. *blush blush... maa shaa Allah, laa quwwata illaa billah*. So dari situ beliau terus namakan aku "Comel".

Lepas tu abam tu jadi rajin datang lepak dorm aku. Ada sehari tu, beliau tengok buku nota aku semua bertulis "Bismillaahirrahmaanirrahiim (jawi)" dekat kulit depan. So beliau tegur, "Dah tulis macamni, pasni takleh langkah dah lah buku-buku ni", beliau tegur dengan nada 'menegur kesalahan', so aku jadi kompius, bingung, heran... Dalam hati: "Kenapa tulis Bismillah pun jadi macam satu kesalahan? Memang aku takda niat nak langkah pun? BUKU kot?". And being a frank guy that I am, aku cakap terus-terang, "Memang takkan langkah pun". Then abam tu sangka aku tak paham maksud beliau, so beliau cuba rephrase, "Yelah. Tapi dah tulis Bismillah ni, lepas ni memang dah takleh langkah terus dah la". Then aku pun cuba rephrase semula, "A'ah. Tapi ni kan buku. Memang saya takda niat nak langkah pun bang. Kalau takda tulis pun memang saya takkan langkah". Then dialog tu berulang beberapa kali sampai nada suara pun makin berubah jadi nada pergaduhan. Hahahah.
Then ada sehari tu, masa aku tengah iron baju dekat bilik pantry, abam tu dan kengkawan beliau dok sembang sesama mereka kat area situ. Aku terdengar perbualan mereka yang dok mengumpat pasal GPK. So aku tegur abam tu, "Tak baik cakap macam tu". Entah, mood abam tu tengah tak elok ke ape, ditambah dengan kes "Buku Bismillah" sebelum tu, kalini abam tu marah aku. Dan sejak tu, beliau terus ubah nickname aku dari "Comel" jadik "Kerek(ter)". Kerek. Ter. Hahaha. Naming-sense beliau sangat comel okeh. Nak panggil aku "Kerek", tapi masih dihias dengan suffix "Ter" dekat belakang supaya jadi "Character". Menyembunyikan bunyi 'Kerek'.

Walaupun sejak tu abam tu dah jadi tak suka kat aku, tapi alhamdulillah takdaklah sampai jadi kes buli. Macam aku cakap awal-awal tadi, sekolah aku ni adalah sekolah baru. Batch abam tu adalah 1st Batch dan Batch aku adalah 2nd. Dari awal-awal lagi Ketua Warden kesayangan kami (Cikgu Zamri) dah prevent kes "Senior buli Junior" molek-molek, so (at least masa zaman aku dulu, for first few months) SMTG memang suci & murni dari kes buli-membuli, alhamdulillah.

Lagipun yang kurang berpuas hati dengan aku adalah abam tu sorang je. Sementara aku masih rapat je lagi dengan semua abam-abam senior lain, seperti Abam Pikachu, Abam Fadhil ('otai' besau AKA ketua AJK surau), Pak Cik, Abam Pa'an, Abam Muzaffar etc. etc. So membuli aku adalah satu mission impossible, alhamdulillah. Heh. Aku citer ni macam abam tu betul-betul ada niat nak buli aku pulak kan. Non non. Abam tu baik okeh. Cuma momentum kemarahan beliau haritu memang tak mutahil kalau terbawak jadi kes buli. Ahha. Dan.... jujurnya beliau memang ada aura gengster. That, I'm not gonna lie. Hahah XD Sowie, bang!

__________________


Mr. Cupid

Cintan-cintun adalah adat budak sekolah menengah. Walaupun masa zaman sekolah agama sebelumnya, 'bercouple' dijadikan satu big deal oleh para ustaz & ustazah (and I suppose they're right in this regard), tapi sejak masuk teknik ni, bila aku dikelilingi oleh kengkawan yang.... masing-masing bercintan-cintun berlovey-dovey as if it's nothing, aku pun mula jadi Aiman Tak Kisah. Pengaruh rakan sebaya barangkali? Walaupun kalau ikutkan peraturan(?), memang cikgu-cikgu sekolah teknik ni pun larang pelajar-pelajarnya bercintun. Tapi masing-masing pelajar took that as 'rule to be broken'.
Actually, I'm not sure if it was officially a 'rule',
tapi yang pasti, masa zaman aku dulu, ada pasangan
yang pernah dimalukan oleh cikgu (as if kena denda),
atas kesalahan 'bercinta'.

Papepun Aku, alhamdulillah, perangai squirrel aku telah memainkan peranan sebagai pendinding yang mematahkan setiap panahan cinta encik cupid yang dilepaskan ke arah aku, so aku takda terlibat dengan sebarang aktiviti cintun... melainkan sebagai Mr. Cupid itu sendiri. Aha. Aku sendiri yang jadi Encik Cupid.... yang memanah panahan cinta, yang menyampaikan risalah-risalah cinta antara pasangan-pasangan couple. Almaklum perangai squirrel. Memang calon terbaiklah untuk jadi encik cupid kan? Waha XD

Antara couple yang 'menjadi' hasil panahan aku adalah:
Jimie & Wawa
... dan anaknya
(2015)

Jimie adalah penghuni seat sebelah aku kat dalam kelas (masa form 4). Dia tahu aku ni jenis bekawan dengan semua orang, so bila dia ada berminat ngan sowang budak pompuan kelas Awam 3 ni (and that's Wawa, obviously), dia mintak aku jadi utusan yang menyampaikan risalah cinta dia.

Then bila dia dapat reply dari Wawa, hahah, aku ingat lagi senyuman gembira dia time tu. Happy bebenor-benor! Dok usap-usap dagu & mulut sendiri menahan kegembiraan.

Walaupun aku tak harapkan apa-apa balasan dari benda tu, tapi sebab Jimie ni seorang yang dutiful, so sejak tu dia jadi extra-baik dengan aku. Masa gi lawatan ke KLIA pun, aku saja-saja gurau mintak dia belanja aku McD. Tapi tanpa diduga, dia betul-betul pi belanja!! Bagi aku time tu, McD adalah satu makanan luxury, so kowang dapat bayangkan betapa gumbiranya daku!! Aku kompom ngan dia bebanyak kali, "Betul ke ni?? Belanja saya?? Betul??" Hahah XD

Oh bee tee doubleU, masa form 4, aku masih gunakan bahasa "saya-awak" dalam perbualan seharian... Sebab masa baru balik dari Jepun dulu, bonda aku ajar macamtu. - Tapi then bila masuk form 5, aku start ubah gaya bahasa aku jadi "aku-ko" macam orang lain gak.. Memang rasa awkward bebenau lah mula-mula! Kawan-kawan aku pun ada yang tease "Waah. Alhafis pun dah pandai guna aku-ko la sekaraaang". Hahahah.

Setahu aku ada sorang lagi.... yang gunakan bahasa saya-awak dalam perbualan sehariannya selain aku. Mawaddah! - Waddah ni kisah hidup beliau agak nak sama dengan aku. Baru balik obersi. Cuma instead of Jepun, beliau dari US. Ayahanda beliau pun satu tempat kerja dengan ayahanda aku. UIA. Fakulti sama. Ofis dekat je. Satu tingkat. Ayahanda aku kenal ayahanda beliau sejak..... rasanya sejak sebelum aku lahir lagi kot? So op coz, aku pun, sejak sebelum masuk SMTG lagi dah kenal Waddah sebagai 'Anak Pak Cik Alias'.

__________________


Bebudak Dorm C7

Dekat asrama, aku lebih rapat dengan bebudak Dorm C7 (dorm sebelah) berbanding bebudak dorm sendiri.

Sebab bagi aku, bebudak C7 tu semuanya teramat superamat tersangat super duper ultra hyper baik! Literally SEMUA!

Semua sopan, bersolat, masing-masing rapat antara satu sama lain, takda yang pancarkan aura gengster, semua suka berjenaka.

Jadi aku rasa SELESA dok dengan diorang. Aku memang suka bebenau-benau atmosphere dorm & budak C7! Hujung-hujung minggu pun salu lepak dorm diorang. Bila Jumaat, gi semayang Jumaat pon dengan diorang.

Bee tee doubleU, bebudak SMTG dulu semua bersembahyang jumaat di Masjid UIA Gombak. So yup, setiap Jumaat, kitorang semua akan berjalan kaki dari sekolah ke Masjid UIA. Dan aku amat menyukai PERJALANAN ke UIA tu! Sebagai seorang penggemar game RPG 90an, aku amat mencintai atmosphere dunia ala... ala kingdom? Ala kingdom! Ahha! Bagi aku, UIA tu adalah sebuah castle! So bagi aku, perjalanan semayang Jumaat aku menuju UIA tu adalah bagai "kembara utusan Kingdom of SMTG menuju Kingdom of UIA". Arrggghhhh~~~. Urrrgghhh~~~ Sooo RPG! <3 "Perjalanan" tu [in and of itself] pon aku dah cukup enjoy, pastu ditambah lagi dengan company bebudak C7. Now imagine betapa heavennya moment ituh! Maa shaa Allah, maa shaa Allah~
Kingdom of UIA

Aku pernah karang pasal "UIA = castle" ni dekat journal English aku, pastu teacher aku comment: "You're so romantic!" Hahahah. I am, madam! :D

Btw, dunia RPG 90an yang aku maksudkan adalah lebih kurang gini:
Walaupun ni not exactly 90an (2004), tapi lebih kurang gini lah.
Atau kalau nak bagi contoh lain, mungkin
ala dunia Shrek... tak pun Barbie. Hahah.

__________________


Arghhhh. Ada banyak lagi kenangan manis yang boleh dikongsi sebenarnya... Pasal Hari Koperasi, pasal lukisan aku, pasal junior-junior, pasal tennis, pasal kena denda beramai-ramai memalam, pasal rancangan radio Jepun kat THR, pasal choir, pasal bebudak kelas 5Awam1, pasal besties (Kamal & Idris), pasal prep, pasal subjek favorite, pasal trend lagu, pasal 'akak angkat', pasal hobi hip-hop dance aku, pasal cikgu-cikgu kesayangan, pasal weekend kat asrama, pasal rumor ada budak summon jin memalam guna lilin & trump, pasal sekor tikus yang kena kejar dengan 50+ manusia/pelajar, pasal surau & tazkirah paginya yang membuat setiap pelajar asrama hapal terjemahan alfatihah... etcetera etcetera. Tapi cukup la sekadar tu ye anak-anak. Pacik dah tak larat menaip. Ahha.

Dan tak dinafikan, walaupun zaman SMTG tu, bagi aku adalah zaman kehidupan heaven, tapi op coz hakikatnya, tak kurang jugak kenangan-kenangan pahit yang... you know.. Tapi dalam entry ni aku sengaja pilih yang manis-manis je untuk dikenang, so sebab tu nampak macam kehidupan aku tu bebas dari trials & tribulations. So kowang tak perlu jealous okeh. Kowang pun mesti ada kenangan manis & pahit tersendiri, kan? :D So again, I seek Allah's refuge from people's jealousy.

Dengan itu sekian, wassalaam!
Seat bebudak 5 Awam 1 - 2003
...yang aku lakar berdasarkan ingatan 10 tahun selepas graduate (2013).
Ada 2 orang yang aku tak ingat! Uhuk. Sowie.

P/S: Sekali lagi diingatkan, ni adalah dunia
SMTG mengikut memori aku.
So jangan pecaya sangat semua gambau okeh XD

P/P/S: Last-last sesi penceritaan tak ikut
gak kronologi. Hahah.

Wednesday, June 17, 2015

Turn Your Problem Into A Blessing!

"If a calamity or affliction ends up causing you to increase your duas, and have a better and more personal relationship with Allah...

Then anything that causes you to have a better relationship with Allah is not a calamity or misfortune, but the best blessing-in-disguise possible.

It's not that we want calamities (for we are supposed to ask Allah for a calamity-free life!) but when a problem does occur, turning to Allah can turn that problem into a blessing".

-Sh. Dr. Yasir Qadhi

Friday, May 15, 2015

Komik Dialog: Hidup Untuk Apa?

2011

Tuesday, April 21, 2015

Just because I am right, doesn't mean I have to hurt the feeling of those who are wrong

Tegur kesalahan orang biarlah secara berhikmah.

Sabda Nabi SAW:

يَا عَائِشَةُ، إِنَّ اللَّهَ رَفِيقٌ يُحِبُّ الرِّفْقَ، وَيُعْطِي عَلَى الرِّفْقِ مَا لَا يُعْطِي عَلَى الْعُنْفِ، وَمَا لَا يُعْطِي عَلَى مَا سِوَاهُ
[حديث نبوي رواه مسلم]

"O Aisha, Allah is Kind and He loves kindness, and confers upon kindness which He does not confer upon severity, and does not confer upon anything besides it (kindness)." - [Narrated by Muslim]

"Wahai Aisyah, sesunguhnya Allah itu Maha Lembut dan mencintai kelembutan. Allah memberi kepada kelembutan hal-hal yang tidak diberikan kepada kekerasan dan kepada hal-hal lainnya." - [Hadith Nabi SAW riwayat Imam Muslim]





Di dalam surah Ali-Imran:

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ

"Dengan sebab rahmat Allah lah kamu berlaku lemah-lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentu mereka menjauh dari sekelilingmu" - [Ali-Imran : 159]





Also, a Facebook status by Sh. Yasir Qadhi:

It never ceases to amaze me how some disagreement between Muslims can make one so rude and foul mouthed.

Do you think you will get your point across by using vulgar words, mocking your opponent, talking sarcastically, and displaying the crudest of manners? Is this what 'being on the truth' teaches you? In that case, I do not want such a 'truth' that teaches you such arrogance, because I know that arrogance is of the most despised traits to Allah.

If you truly believe you are right, prove it by taking the higher moral ground, and being the more humble and kind hearted and soft spoken of the two. Learn from my Prophet (SAW) and yours.
May Allah guide us to the best of manners, for none can guide to the best of manners other than Allah! Ameen.





Sabda Nabi SAW: "Sesungguhnya yang terbaik di antara kalian adalah yang paling baik akhlaknya." - [HR Bukhari dan Muslim]

Sabda Nabi SAW: "Sesungguhnya orang yang paling aku cintai dan paling dekat tempat duduknya denganku pada hari kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya." - [HR Tirmidzi]





- Reminders for myself

Monday, April 6, 2015

Famous di Zaman Muda

Wise words from Sh. Salman al-Oudah:

The Harms of Fame

Ibn `Atā’ al-Sakandrī said: "If you are given fame early in life, you rarely succeed later in life."

The road to fame is traversed today with "likes" on Facebook and Twitter and with votes on reality television. It is a path which exposes young people to morally questionable relationships.

A lot of celebrities are deluded about their importance. They forget how they were in the past and how they might yet again become in the future.

Someone asked Ibn al-Mubārak what it means to be conceited. He answered: "It means to think that you have something going for you that others lack." [Sheikh Salman Al-Oudah]

May Allah grant us all humility and humbleness, and protect us from arrogance and seeking fame. Ameen!

Friday, March 27, 2015

Jom Kenali Imam Al-Bukhari!


Presented by Sh. Yasir Qadhi




Presented by Ustadh Omar Suleiman (the lecture starts at 16:03)

Thursday, March 26, 2015

Para Sahabat Nabi SAW Dahulu Juga Adalah Manusia Biasa

Once, Abu Bakr appeared in the masjid, walking swiftly, having raised his lower garment so that his shin was visible. Upon seeing him, the Prophet SAW said, 'It appears your companion [meaning Abu Bakr] has been in an argument!'

When he came to the gathering, he greeted the Prophet SAW and said, 'O Messenger of Allah! There was an issue between Umar b. al-Khattab and me, and I got angry [and said some things], but then regretted it. So I asked him to forgive me, but he refused! That is why I came to you.'

The Prophet (SAW) said, 'Allah will forgive you, O Abu Bakr' and repeated it three times.

In the meantime, Umar regretted what had transpired, and went to the house of Abu Bakr, hoping to find him there, but he was not there. So Umar made his way to the masjid, and saw him there. When Umar greeting the Prophet (SAW), the anger from the Prophet's (SAW) face was obvious. After a while, Abu Bakr himself felt pity for Umar, so he half-stood up on his knees and said, 'O Messenger of Allah! By Allah I did more wrong than he did [to me].'

The Prophet (SAW) replied, "Allah sent me to you: while all of you said, 'He lies!', Abu Bakr said, 'He has spoken the truth!' And it is Abu Bakr who has shared with me himself and his wealth [like no other], so will you not leave my Companion (sahibi) alone?!"

So no one ever interfered with Abu Bakr after that. [Reported by al-Bukhari].

Friday, February 6, 2015

Perlukah Muslim Membenci Yahudi?

YAHUDI ATAU ZIONIS?

Pertama sekali, masih ramai Muslim keliru antara istilah "Yahudi" dengan "Zionis".

Bila lihat kekejaman yang berlaku di Palestin, ramai Muslim akan buka mulut berkata, "Tak guna punya Yahudi! Semoga korang dilaknat!"...... Yahudi this and Yahudi that.....

Tapi

Ketahuilah saudara-saudari sekalian, bahawa sesungguhnya "Agama Yahudi" sendiri sebenarnya adalah musuh kepada kerajaan dan negara Israel.

Pembentukan negara Israel itu adalah agenda Zionis. Dan bukannya (Agama) Yahudi.
Jadi persisnya, kedudukan (agama dan bangsa) Yahudi dalam konflik Israel-Palestin adalah:
[Zionist]
VS
[Muslim & Yahudi SELURUH DUNIA]
Ramai yang menganggap bahawa "Zionis" adalah subset kepada (fahaman agama) "Yahudi". Tetapi tanggapan itu sebenarnya adalah sama sekali tidak benar. 
Two completely separate entity.
Dan ya. Ideologically speaking.

Tapi kalau dari segi "bangsa", sudah tentu Zionis adalah subset kepada BANGSA Yahudi.
Pun begitu, itu tetap tidak membantu kalian menjustifikasi kebencian kalian terhadap "Yahudi".
Pernahkah Islam mengajar kita untuk memusuhi sesuatu kaum hanya kerana keturunan atau agamanya?
Jelas sekali, tidak.


______________________________________



YAHUDI DI ZAMAN RASULULLAH SAW

Sebagaimana yang kita ketahui, ketika Rasulullah SAW baru berhijrah ke Madinah, baginda sangat bersikap optimistik terhadap kaum Yahudi.

Rasulullah banyak mengarahkan kaum Muslimin untuk mengikuti, menyerupai, dan meniru amalan kaum Yahudi. Dengan harapan dapat melembutkan hati kaum Yahudi untuk memeluk Islam.

Tetapi persangkaan baik Rasulullah SAW itu kemudiannya dikhianati oleh kaum Yahudi sendiri; dengan melanggar Piagam Madinah.

Selepas itu bermulalah deretan 'hukuman' Rasulullah SAW ke atas kaum Yahudi (Bani Qainuqa', Bani Quraizah, dan Bani Nadhir), yang kaum demi kaum telah mula melanggar piagam; dengan mencabul wanita Muslim; membunuh lelaki Muslim; bersekutu dengan musuh Islam di dalam peperangan; membuat percubaan membunuh Nabi; dsb.

Setelah deretan peristiwa itulah Rasulullah SAW mula mengambil sikap tegas dan keras terhadap kaum Yahudi MADINAH.

Mula mengarahkan kaum Muslimin untuk tidak lagi mengikuti, menyerupai atau meniru amalan kaum Yahudi.

Jadi sebagaimana yang dapat kita lihat, jelasnya, Rasulullah SAW bersikap keras terhadap kaum Yahudi Madinah itu adalah atas kesalahan mereka melanggar piagam.

Rasulullah tidak sekali-kali memusuhi mereka hanya kerana keturunan atau agama mereka. TIDAK!

Kalaulah Rasulullah SAW bersikap rasis, tentulah kaum Yahudi Yaman pun tidak akan berminat untuk menghantar rombongan mereka ke Madinah bagi mempelajari, seterusnya memeluk Islam.


_________________________________________



YAHUDI SELEPAS ZAMAN RASULULLAH SAW
Lihat bagaimana Pendeta Yahudi ini memuji layanan
Muslim dan negara Islam terhadap Yahudi

Historically speaking, kedatangan kaum Yahudi ke negara Islam disambut baik oleh kaum Muslim, sebagai Zimmi.

Bilamana Yahudi menghadapi 'massacre' dalam crusade dan perang dunia kedua; mereka mencari tempat perlindungan di bawah negara-negara Islam. Dan tahukah anda bagaimana respon Negara Islam? Kita SENTIASA TELAH MEMBERI perlindungan kepada mereka.

FAKTA: Jadi lihatlah di negara-negara Islam sekarang. How the Jews flourished in Muslim and Arab lands. Di Tunisia, Morocco, Iran, Mesir, Yaman, dll... Yahudi di sana diberi hak sepenuhnya oleh Muslim untuk mengamalkan ritual agama mereka, tanpa sebarang gangguan. Hubungan mereka begitu rapat; sehingga Yahudi diberi kepercayaan mengasuh anak Muslim, dan Muslim diberi kepercayaan mengasuh anak Yahudi.

After all, Jews are "ahli kitab", remember?


________________________________________



AHLI KITAB?

Ramai Muslim Malaysia hari ini mendakwa bahawa penganut agama Yahudi dan Kristian pada hari ini tidak lagi layak digelar ahli kitab.

Hujah mereka adalah: Kitab "New Testament" dan "Old Testament" yang wujud pada hari ini tidak lagi sama dengan "Injil" dan "Taurat" yang telah Allah SWT turunkan kepada Nabi Isa dan Musa AS
- Yes, they are right. Kandungannya sudah berubah dari yang asal.

Tapi lupakah mereka, bahawa "Injil" dan "Taurat" sememangnya sudah korup sejak zaman Rasulullah SAW lagi? Yet the Jews and Christians at the times of Rasulullah SAW were still called "Ahlil Kitab"; EVEN IN THE QUR'AN.

Jadi jelas, pengkriteriaan definisi "Ahli Kitab" mereka itu adalah SALAH.

Jika Yahudi dan Nasrani di zaman Rasulullah SAW dipanggil Ahli Kitab, tentulah Yahudi dan Nasrani zaman kita tetap dipanggil Ahli Kitab.

__________________________________________________



KEADILAN DALAM ISLAM

Islam adalah agama yang adil.

Islam tidak pernah mengajar kita untuk memusuhi sesuatu kaum hanya kerana keturunan atau agamanya.

"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan." [Al-Qur'an, 5:8]

_____________________________________



ALLERGIC?

Mungkin alergiknya kalian terhadap "Yahudi" hanyalah semata-mata kerana kalian tidak pernah jumpa orang "Yahudi" yang baik dalam hidup kalian.

Jikalau begitu, anda dijemput menonton video ini:

Mikhael Elijah: Caucasian by race, Jew by religion



Also, check out Anna Baltzer (a Jewish lady), who tirelessly work for the cause of Palestinian rights against Israelis.

Anna Baltzer (kanan): Jew by race, Jew by religion
Check out her [Facebook] as well.